UYKU APNESİ

UYKU APNESİ

UYKU APNESİ

Maalesef  sık görülen bir hastalık olmasına rağmen çoğu zaman önemsenmeyen,utanılan,doğal karşılaşılan bir hastalık olarak kabul edildiği için  hastalığın çok ileri dönemlerine kadar hekime müracaat edilmez.Genellikle kişinin eşlerinin zorlamasıyla hekime başvurulur.
Tedavide öncelikle bir KBB uzmanı tarafından bir anatomik bozukluk yönünden incelenmesi varsa düzeltilmesi uygundur.Hastada guatır,KOAH,kalp yetmezliğinin beraberinde varlığı araştırılmalıdır.Özellikle tanıklı apne (hastanın yakınları tarafından uykuda nefes durması tarif ediliyorsa) uygun teknik ve personel donanımına sahip bir uyku laboratuarında polisomnografi tetkiki yapılarak tanı konulmalıdır.

Tedavide en sık kullanılan yöntem  CPAP maske ile yüksek basınçlı bir havanın burun yoluyla hava yollarına uygulanmasıdır.Bu basınç sayesinde daralan hava yolları açılır ve kişideki horlama ve soluk durması ortadan kalkar.Yalnız bu tedavinin etkili olabilmesi için maskenin gece boyunca sürekli takılı kalması gerekir.
Ayrıca kişilerin sırt üstü yatmaması,akşamları uyku ilacı ve alkol almaması,aşırı kilolu ise kilo vermesi gibi destekleyici tedavi yöntemleri de uygulanmalıdır.

Telefon
WhatsApp
İnstagram
Telegram