Astımda kortizon korkusu

Astımda kortizon korkusu

Astımda kortizon korkusu

Adana Avrupa Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Faysal Baysal; fazla kortizonun zararlı olduğunu belirtti.

Adana Avrupa Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Faysal Baysal; astım tedavisi sırasında yüksek dozda alınan kortizonun kilo alımına, kemik erimesine ve kıllanmaya neden olduğunu fakat bu etkilerin ancak yüksek dozda kortizon kullanımından kaynaklanabileceğini kaydetti.

Çevresel etkiler ve aileden gelen kalıtsal faktörlerden kaynaklanan, kronik bronşit yani diğer adıyla astım hastalığının görülme sıklığı, özellikle gelişmiş toplumlarda ve metropollerde her geçen gün artış gösteriyor. Adana Avrupa Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Faysal Baysal tüm dünyada yaygın hale gelen astım hastalığının yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediğini söyledi.

Ciddi bir halk sağlığı sorunu olan astımın Türkiye’de her 100 erişkinin 5’inde ve her 100 çocuğun 10’unda görüldüğünü kaydeden Baysal, “Astım hastalığı, tekrarlayan öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ataklarıyla seyreder. Hastalar astım atakları aralarında kendilerini iyi hissederler” dedi. Astımın her yaştan bireyi etkileyebildiğini ve kontrol altına alınmadığında günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Baysal, "Astım, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Tedavisinde en önemli ilaç kortizon ihtiva eden spreylerdir” diye konuştu.

"KORTİZON YAŞAM İÇİN GEREKLİ BİR HORMON"
Astımın tedavisinde kullanılan kortizonun bilinenin aksine, vücutta bulunan ve insan bünyesinde gerekli olan bir hormon olduğunu vurgulayan Baysal, "Kortizon yaşam için gerekli bir hormondur ve böbrek üstü bezlerinden üretilir. İnsan vücudunda kortizon olmadan yaşayamaz. Sorun, dışarıdan alınan kortizonun, vücudun üretimini engelleyecek miktarda alınmasından doğar” dedi. Baysal, yüksek dozda alınan kortizonun kilo alımına, kemik erimesine ve kıllanmaya neden olduğunu fakat bu etkilerin ancak yüksek dozda kortizon kullanımından veya hap ve iğne şeklinde alınmasından kaynaklanabileceğini kaydetti.

ANNE-BABALAR DİKKAT
Özellikle anne babaların spreylerde kortizon olduğu gerekçesiyle çocuklara bu ilacı kullandırmadıklarını ifade eden Baysal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  "Bu hastalıkta kortizonlu spreyler çok önemli, birçok ebeveyn çocukları için çok gerekli olan bu ilacı kullandırmaya çekiniyor fakat bu ilacın kullanılmaması hastalığın ilerlemesine ve akciğerde kalıcı hasarlar oluşmasına neden oluyor. Sprey şeklinde kullanılan kortizonlu ilaçlar doktorun tavsiye ettiği dozda kullanılırsa yan etki yapmaz. Bilinen en yaygın yan etkileri ağız içinde mantar ve ses kısılmasıdır. Sprey kullanıldıktan sonra ağız çalkalanırsa bu etkiler de kolaylıkla engellenebilir.” 

Telefon
WhatsApp
İnstagram
Telegram